Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ . Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΜΗΝΟΥΣ (γλώσσα)


ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ




-Κυρία τι σημαίνει η λέξη σμήνος;;



 Με αφορμή την αυριανή ημέρα  εορτασμού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας , εκτός των άλλων πληροφοριών,τα παιδιά είχαν σήμερα την ευκαιρία ,να ακούσουν νέες λέξεις όπως : σμηναγός ,σμήνος αεροσκαφών, σμηνίτης ....κ.α!!! *


   Κάθε αφορμή για προσέγγιση νέου λεξιλογίου είναι κατάλληλη και χρήσιμη στο νηπιαγωγείο και είναι καλό να την εκμεταλλευόμαστε (στα όρια του δυνατού φυσικά..)
  Έτσι με αυτή την ανάρτηση ,σας κατευθύνω στο λίνκ που ετοίμασα για τα νήπια με λίγες φωτό για το θέμα : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ ;
Οι εικόνες θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν , 
πότε χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό.

http://www.mediafire.com/?xtsw2asecp5vp8s


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ (επί τη ευκαιρία),ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

  • Γιά  ομάδες των ζώων  χρησιμοποιούμε τον όρο κοπάδι ή αγέλη.....άλλες δύο καινούριες λέξεις....!!! 



  • Όταν αναφερόμαστε σε μεγάλους ανθρώπους  ή παιδάκια ..τότε μιλάμε για *Ομάδα...δηλαδή όπως η τάξη μας.


Κυρίαρχο και κοινό χαρακτηριστικό στο σμήνος ,την αγέλη ή κοπάδι και την ομάδα είναι ο κοινός στόχος ,
ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η συνάθροιση αυτή κάθε φορά και η αλληλεξάρτηση των μελών..πχ οι μέλισσες πετούν σε σμήνη για προστασία,τα πουλιά για να μην χάνονται,τα αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμούς ,για να είναι αποτελεσματικότερα,να αλληλοκαλύπτονται και...για να μην κουτουλάνε , που είπε και ένα πιτσιρίκι μου!!



 Τα πολεμικά αεροσκάφη ,τα πουλιά ,τα έντομα κλπ ,πετούν σε σμήνη ,για να είναι ισχυρότερα και εμφανίζουν σχηματισμούς ,για να υπάρχει τάξη!!Ακριβώς όπως οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν πολλοί μαζί σε πόλεις και κοινότητες .
Επειδή   οι διαταγές στο σμήνος τηρούνται αυστηρά από τα πληρώματα ,τα αεροσκάφη κάνουν επιτυχείς αποστολές .Αν δεν γινόταν αυτό, ο κίνδυνος αεροπορικού δυστυχήματος θα ήταν  μεγάλος . Έτσι ακριβώς συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας ,που χρειάζονται υπακοή στους κανόνες και τους κανονισμούς,όπως πχ η τήρηση του Κ.Ο.Κ .








PITSINA
Η ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ







 *Τι είναι ομάδα;  


Ομάδα θεωρείται μια συγκέντρωση ανθρώπων με ξεκάθαρο και κοινό σκοπό. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την τυπική ομάδα από τη μάζα (γιατί και μια συγκέντρωση για διαδήλωση έχει ξεκάθαρο και κοινό σκοπό), είναι η κοινή ευθύνη κι η ισχυρή αλληλεξάρτηση κι αλληλεπίδραση, χαρακτηριστικά που λείπουν από την απλή συγκέντρωση ανθρώπων (άτυπη ομάδα) (Cohen & Bailey, 1997: O’Connor, 2006). Τα μέλη μιας ομάδας θεωρούν τους εαυτούς τους ως μια ξεχωριστή οντότητα, με διακεκριμένα όρια κι ιδιότητες από τις άλλες ομάδες, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα το ομαδικό συμφέρον παρά το ατομικό, ενώ οι ατομικοί στόχοι ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον ομαδικό (Cohen & Bailey, 1997: O’Connor, 2006).
(πηγή ίντερνετ)



*ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ 
ΣΜΗΝΑΡΧΙΑ
ΣΜΗΝΟΣ
ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ
ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ
ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ
ΣΜΗΝΑΓΟΣ 
ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ 
ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ
ΑΡΧΙΣΜΗΝΙΑΣ
ΕΠΙΣΜΗΝΙΑΣ
ΣΜΗΝΙΑΣ
ΥΠΟΣΜΗΝΙΑΣ
ΣΜΗΝΙΤΗΣ





6 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΝ ΝΑ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ... ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΑΝΕ ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΩ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα χα Εφη μου μην μου ταράζεσαι.... Επειδή έχουμε να κάνουμε με πιτσιρίκια εμείς οι νηπιαγωγοί είμαστε ευέλικτες.Επικεντρωνόμαστε στις φωτό που τις καταλαβαίνουν τα παιδάκια και συζητούμε με απλά λογάκια.Το μπλογκ απευθύνεται σε συναδέλφους που χειρίζονται με γνώση την παιδική ηλικία. Εγώ σήμερα τους κουβέντιαζα δείχνοντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες απο εκδόσεις του πολεμικού μουσείου και εκεί να ήσουν να άκουγες,όλα τα ξέρουν τα παιδιά είναι σκέτη μαγεία η λογική τους...μόνο αυτό σου λέω χαχαχα Αύριο που θα δουν και έγχρωμες φωτό ....θα μου βγάλουν πάλι παπάδεεες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι εννοείς τα μάθανε...τους βαθμούς...όχι καλέ σε τέτοια δεν επιμένουμε...μια απλή αναφορά κάναμε ...έτσι για να έχουν ακούσματα...(Βοηθάει στη γλώσσα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή