Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973



17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973




Με την ευκαιρία της επετείου των γεγονότων 
του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1974 ,
γίνονται εκδηλώσεις και εορτασμοί στα σχολεία.
Και τα νηπιαγωγεία θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό ,
 παρ όλο που κάποιοι νομίζουν ίσως ,πως τα παιδιά είναι πολύ μικρά για κάτι τέτοιο.
Βεβαίως δεν μπαίνουμε σε λεπτομερείς  
 περιγραφές ,που πιθανον να τρομάξουν τα παιδιά , αλλά θα μπορούσαμε μέσα από την απλή αφήγηση των γεγονότων ,τις φωτογραφίες ,τα σχετικά ποιήματα ,τα τραγούδια και τη συζήτηση, να διαδώσουμε  , την έννοια της Δημοκρατίας .

Νομίζετε πως είμαστε μικροί;;;
Θα σας καταπλήξουμε ,όταν μας δείτε να γνωρίζουμε τα πολιτεύματα......


Μαθαίνουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια......



Μα να έρχεται ο μεγαλειότατος...ο μονάρχης ,ο βασιλιάς .Το πολίτευμα του ,λέγεται
ΒΑΣΙΛΕΙΑ ή ΜΟΝΑΡΧΙΑ
 και σε αυτό , ο βασιλιάς είναι ευγενικής καταγωγής ή ελέω Θεού ,ορισμένος να κυβερνάει το λαό του. Αποφασίζει για όλους μόνος του και ζει μια πλούσια ζωή στο παλάτι με αυλικούς και υπηρέτες. 





ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ έχουμε ,όταν ένας άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων ,χρησιμοποιώντας βία ,παίρνει την εξουσία και θέλει να είναι αυτός μόνο αρχηγός,χωρίς να τον διαλέξουμε .
 ( Έτσι  έγινε στις 21 Απριλίου 1967, όταν ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ,επέβαλαν δικτατορία στην Ελλάδα για επτά χρόνια).
 Η αγάπη ενός δικτάτορα για την εξουσία ,
είναι τόσο μεγάλη ,που δεν διστάζει ακόμα και να βασανίσει ή να σκοτώσει για να κρατήσει τη θέση του.
  Ο τότε δικτάτορας ,βασάνιζε τους πολίτες , που δεν τον ήθελαν και γι αυτό έστειλε μια μέρα ,στις 17 Νοέμβρη  1974 , τανκ στο πολυτεχνείο , όπου είχαν κλειστεί πολλοί φοιτητές και απλός κόσμος και δήλωναν την δυσαρέσκειά τους. Όλοι ήθελαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
 Το τανκ πέρασε τα κάγκελα του πολυτεχνείου και η βραδιά εκείνη , πέρασε στην σύγχρονη ιστορία, ως η βραδιά που η Δημοκρατία νίκησε τη Δικτατορία.....Λίγο καιρό αργότερα η δικτατορία κατελύθη .....


   Τανκ έξω από τη βουλή .
  Μα τι είναι αυτό το κτίριο;;;
  Είναι το κοινοβούλιο,η βουλή των Ελλήνων....το σπίτι της Δημοκρατίας .



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η κάλπη και η μυστική ψηφοφορία , που βγάζει τον κυβερνήτη της χώρας.


Ο λαός κάθε 4 χρόνια ,ψηφίζει με εκλογές , αυτόν που προτιμά για πρωθυπουργό ή πρόεδρο δημοκρατίας .Μέσα απο τις εκλογές αυτές ψηφίζονται οι βουλευτές και όλοι μαζί συντάσσουν τους νόμους που θα ισχύουν στο κράτος.Αν ο λαός δεν ειναι ευχαριστημένος μπορεί να ξανακάνει  εκλογές....νωρίτερα.Στη Δημοκρατία ,ο λαός έχει όλη τη δύναμη και μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για τη ζωή του!!!!!!






ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ














ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ







Γράψε όπως μπορείς τα πολιτεύματα .








Ακολουθούν τρία αινίγματα που έφτιαξα και
που βοηθούν τα παιδιά , να κατανοήσουν στοιχεία του κάθε πολιτεύματος



ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ




Ποιο πολίτευμα είμαι εγώ
που σε κάνω δυνατό,
και σε φάκελο κλειστό ,
 ψηφίζεις ελεύθερα για αρχηγό ,
πρόεδρο ή πρωθυπουργό ;

                                              (η δημοκρατία)


Με το ζόρι και με βία ,
διώχνω τη δημοκρατία .
Ποίο πολίτευμα είμαι εγώ
 που σου επιβάλω αρχηγό;;;

                                               (η δικτατορία)


Μύτη έχω ως το ταβάνι
και κορώνα στο κεφάλι .
Θρόνο έχω από χρυσό,
με μαξιλάρια  στον ποπό.
Ποιο πολίτευμα εκπροσωπώ
και προσκυνούν όταν μιλώ;;

                                          (η βασιλεία)




                       Ένωσε με μια γραμμούλα , κάθε εικόνα με το αίνιγμα της .




Στο παραπάνω σχέδιο,προσεγγίζω ,
αυτά τα τρία μόνο  πολιτεύματα της σύγχρονης Ελλάδας 
και πιστεύω , οτι δεν θα δυσκολευτούν τα καμάρια μου,
...είναι αστέρια  !!!!.



 Το υλικό που υπάρχειγια την επέτειο αυτή ,
θεωρώ πως θα βοηθήσει  ,να καταλάβουν τα παιδιά , 
πως τα αγαθά της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε ,
(δυστυχώς) έχουν κατακτηθεί με θυσίες και ηρωισμό.


Ονειρεύομαι οι μικροί μαθητές μου ,να είναι οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες του αύριο......



ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !!!










PITSINA
Η ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

14 σχόλια:

  1. Χάλια, χάλια, χάλια! Τι ανάρτηση είναι αυτή Πιτσίνα; Δεν μπορούσες να βρεις τον τρόπο να κάνεις την τέλεια αυτή ανάρτηση ακόμα πιο φανταστική; Τς, τς, τς! Πρέπει να σε βαθμολογήσω τώρα; Ε! σου βάζω.........EXCELLENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙΣ! ΕΔΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΛΛΙΩΣ ΣΟΥ ΚΟΒΩ ΤΟ ΦΩΣ! ΟΥΤΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ! ΟΥΤΕ! ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
    ΚΑΙ ΤΡΕΧΑΜΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ.. ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ..ΚΑΙ ΝΑ ΟΙ ΑΠΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΑΝ; ΣΤΡΩΣΑΜΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΞΥΠΝΙΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AN ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΩ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ- ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΜΩΣ...... ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφη μου ,το αν κατανοούμε εμείς οι μεγάλοι τι έχουμε τώρα ,αποτελεί συνέπεια της δικής μας απραξίας...για την οποία προφανώς και δεν ευθύνονται τα παιδιά.Αυτό ονειρευόμαστε όμως και για τα παιδιά μας;;;.Δική μας ντροπή είναι... αλλά δεν πρέπει να περάσουμε στα παιδιά ένα αίσθημα οτι όλα καθορίζονται ¨΄ανωθεν¨.Οι λαοί καθορίζουν τις τύχες τους στη δημοκρατία..πρέπει να το γνωρίζει καθένας μας αυτό.
    Μήπως όμως επειδή δεν μας εξήγησαν τότε στα σχολεία μας όπως έπρεπε....δεν είμαστε σήμερα εμείς οι μεγάλοι άξιοι να διαχειριστούμε την δημοκρατία ,όπως της πρέπει;;;
    Αυτό θα επιχειρήσω να κάνω ...να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά μου.
    Και επιμένω και εγώ στη θέση μου κορίτσια ...ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μάθημα για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι και στις μέρες μας περισσότερο από επίκαιρο και το σχολείο ανάλογα τη βαθμίδα , οφείλει να προσαρμόζει τις πληροφορίες σχετικά με το θέμα .Στο νηπιαγωγείο με παιγνιώδη τρόπο και παραμυθάκια και αργότερα με φιλοσοφικές και βαθύτερες πολιτικές προσεγγίσεις.
    Ένα σχολείο όμως το οποίο ξεκομμένο από την πραγματική ζωή ,θα ασχολείται με αποστειρωμένη και προγραμματισμένη σε όλα τη γνώση...πόσο επίκαιρο και χρήσιμο θα είναι στην εποχή μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τετοιες εννοιες οσο δυσκολες κιαν ειναι πρεπει να τις περναμε στα παιδια ... αλλωστε ειμαστε κιεμεις στην ταξη μια μικρη κοινωνια ...εμεις οι ιδιες προωθουμε η την δημοκρατια, η την βασιλεια η, την δικτατορια ,με τον χαρακτηρα μας και με τον τροπο που προσσεγιζουμε τα παιδια μας και λειτουργουμε στην ταξη μας, και τα παιδια ΄΄ατυπα'' το νοιωθουν αυτο ,,αρα δεν ειν δυσκολο νομιζω να κανουμε μια τετοια πρωτη προσσεγιση σε πρωτη φαση ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. α και θελω να πιστευω οτι ειμαστε ολες ακρως δημοκρατικες χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Ελένη μου,συμφωνώ απόλυτα.Και πιστεύω πως από αυτή την ηλικία μιλάμε για τα παιδιά για την εννοια της δημοκρατίας.Εξάλλου τα παιδιά είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου ζουν και βιώνουν αθελά τους καθημερινές καταστάσεις.Πείτε μου ποιο παιδί δεν έχει αναφέρει ,έστω και μέσα από το παιχνίδι του, τη λέξη <>μια λέξη πολυφορεμένη σήμερα;Εγώ σε όλα αυτά που μας προσφέρει απλόχερα η Πιτσίνα, θα έβαζα και τη δραματοποίηση για τη καλύτερη κατανόηση και αποτύπωση των εννοιών!!!Και πάλι μπράβο συναδέλφισσα,βοηθάς πολύ το έργο μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η λέξη που δεν αναγράφηκε είναι η κρίση!!!!!Κρίση και στο πληκτρολόγιο !!!χιχι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι σε θέλω. Είτε γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο είτε όχι ο όρος Δημοκρατία είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιώ αλύπητα στην τάξη... Κάθε μέρα "ψηφίζουμε" τις δραστηριότητες που θα κάνουμε στην τάξη, το παραμύθι που θα διαβάσουμε ( κι αν δε θέλουν οι περισσότεροι δε διαβάζουμε και καθόλου ), κάθε μέρα ψηφίζουμε αν θα συνεχίσουμε κάποιο θέμα ή όχι, κάθε φορά που προκύπτει κάτι το συζητάμε όλοι μαζί και συναποφασίζουμε και πάντα ακολουθούμε τα "θέλω" της πλειοψηφίας. Εδώ κάνουμε αγώνα να ξεφύγουμε από τη μετωπική διδασκαλία και τα κατευθυνόμενα προγράμματα ( που εύκολα μετατρέπεται ο εκπαιδευτικός σε "Βασιλιά" ). Εδώ έχουμε παιδιά που για πρώτη φορά τα ρωτάνε να πουν τη γνώμη τους ( γιατί στην οικογένειά τους έχουν μάθει να "ακούνε" μόνο εντολές και οδηγίες ) και θα αφήσω να περάσει έτσι η 17η Νοεμβρίου; Στο κάτω-κάτω και η Ιστορία ( πόλεμοι ) και η Θρησκεία ( ειδικά η το Πάσχα και η Ανάσταση ) εμπεριέχουν έννοιες δύσκολες για τα παιδιά αλλά τα διδάσκουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ, ΜΠΡΑΒΟ!!!ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κορίτσια χαίρομαι όχι γιατί συμφωνούμε οι περισσότεροι , αλλά γιατί συζητιέται ένα θέμα δύσκολο ..σχεδόν ταμπού στο νηπιαγωγείο....Ευχαριστώ που συμμετείχατε με σχόλιο.Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έφη μου,όταν μεγαλώσω...θέλω να σου μοιάσωωωωωωωω.Προς το παρόν θα μου αρκούσε να με πάρεις στη τάξη σου!!!!!!.χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρήκα πολύ όμορφη την προσσεγγιση σου για το θέμα !! αρκετα βοηθητικη απλα δυσκολευομαι να εκτυπώσω τις φωτογραφίες !! Ευχαριστουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή