Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ .... ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ .


ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ ΞΥΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ





Γεύση αμφιλεγόμενη ο τραχανάς .....

Από μικρή θυμάμαι τη χαρακτηριστική μυρωδιά ,στο δωμάτιο που στέγνωνε η μάνα μου τον τραχανά της ,και έφτιαχνε τις χυλοπίτες .

Ζυμαρικά σπιτικά ,με φρέσκα αγνά υλικά , που χόρταιναν υγιεινά μεγάλους και παιδιά.....!!!

Μικρή  μικρή , δεν τον έτρωγα....
Γκρίνιαζα και τον έσπρωχνα μπροστά...
Έκανα και άλλα τερτίπια ,όπως να κρυφοβάζω στο πιάτο του αδερφού μου  , όσο προλάβαινα 
και να κάνω τάχα πως έφαγα.
Ό¨άλλος¨ χαιρόταν , γιατί έτρωγε περισσότερο και γω....συμπλήρωνα τρώγοντας ψωμάκι.
Γιατί τότε οι οικογένειες....δεν παράγγελναν απ έξω , αν δεν τους άρεσε το φαγητό.....
Πραγματικά τρώγαμε ότι έβγαζε η κατσαρόλα.

Χρειάστηκε να μεγαλώσω αρκετά,
για να μπορώ να παραδεχτώ πια , 
πως οι γονείς μας έκαναν το καλύτερο για τη διατροφή μας (ακόμα κι αν και οι ίδιοι δεν το καταλάβαιναν).
 Τότε ζήλευα τα ¨ετοιματζήδικα¨φαγητά ...
Τα φαγητά αυτά σήμερα προσπαθούμε όλοι ,να τα περιορίσουμε.....



ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ :


Βράζουμε χυμό ντομάτας *2ποτήρια νερού περίπου
(έτοιμο  , ή καλύτερα φυσικό,φυλαγμένο στην κατάψυξη απο το καλοκαίρι), 
με λίγο λαδάκι ,πιπέρι,αλατάκι ,ελάχιστη ζαχαρίτσα και μια σκελίδα σκόρδο(προαιρ.)
Εμάς μας αρέσει και με  ελάχιστη κανελίτσα ...του δίνει άρωμα.
Αφού χοχλάσει ο χυμός για λίγο , 
προσθέτουμε τον τραχανά (3 φλιτζανάκια του καφέ περίπου)
και ανακατεύουμε συχνά , γιατί κολλάει εύκολα ,αν ξεχαστείτε.
Σε λίγο θα πιει τα πολλά υγρά του και θα πάρει μια ωραία υφή , όταν πήξει.
Προσοχή :αν τον προτιμάτε πολύ ρευστό , προσθέστε κι άλλο νεράκι , γιατί το τραβάει γρήγορα...και απομακρύνετε  την κατσαρολίτσα από την φωτιά....


Βράζει πολύ γρήγορα ,σε 15΄.


Στο χωριό μου συνοδευόταν από κάποιο παστό ψάρι ή ελιές...
Εμένα οι μικρές τον προτιμούν , με κρητική  φετούλα που έφερε ο παππούς απο το χωριό και φρέσκο ή ¨καψαλισμένο¨ ψωμάκι !!!


Όπως και να χει ,
 με γκρίνιες ή χωρίς , 
αυτό ήταν το φαγάκι μας .....


Γρήγορο και οικονομικό , σπιτικό και υγιεινό !!!!


Προετοιμάστε την οικογένεια για την κρίση παιδιά....


Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες........














PITSINA
Η περήφανη νηπιαγωγός

8 σχόλια:

  1. ωραιος ο τραχανας κιαν ειν κιαποτα χερακια της μανας ακομη καλυτερος ..μμμτον πεθυμησα κιεγω ,,η γιαγια μου η σαλονικια μας εφερνε οποτε ερχοταν ,,και θυμαμαι πως τον περιμενα με λαχταρα .// ευτυχως οι κορες μου τον τρωνε μια χαρα ,,απλα τωρα πρεπει να ψαχνω πια να πετυχω καλο τραχανα ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΤΣΙΝΑ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΕΩΡΗΣΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ ΦΤΩΧΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΕΓΩ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕ ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ ΚΑΙ ΛΥΩΝΩ ΜΕΣΑ ΦΕΤΑ.ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ.ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΡΕΛΕΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΡΑΧΑΝΑ.ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΙΤΣΙΝΑ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΧΑΡΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΛΕΕΙΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΜΜΜΜ!!!!ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΑΚΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΜΕΝΟΥ ΕΧΕΙ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΑΚΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΜΙΚΡΗ ΤΟΝ ΕΤΡΩΓΕ ΠΟΛΥ! ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ. ΕΓΩ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ , ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ.
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο φαγητό!!! Γίνεται στο άψε σβήσε, είναι θρεπτικό και πάντα έχουμε στο σπίτι τα υλικά για να τον φτιάξουμε! Τι άλλο θες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΆΛΙ ΣΙΔΕΡΏΝΩΩΩΩΩΩΩΩ.....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! ΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή