Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Λάζαρε δεύρων έξω....να μαζέψεις τα αυγάααα !!!


Αυτό το Σάββατο είναι η Πρώτη Ανάσταση,η ανάσταση του Λαζάρου!!
Ο Χριστός επανέφερε στη ζωή τον αγαπημένο του φίλο Λάζαρο και ο κόσμος έμεινε έκπληκτος απο το θαύμα...Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορούμε να διαβάσουμε στα θρησκευτικά βιβλία..
Εδώ θα σας δείξω την δική μας απλή προσέγγιση .
Με δεδομένο οτι ο θάνατος απο μόνος του σαν ιδέα ,δύσκολα προσεγγίζεται και προκειμένου να μη δημιουργηθούν στα παιδιά φοβίες εξηγούμε με προσοχή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες το θέμα...
Το συμπέρασμα να είναι δηλαδή η ελπίδα της Ανάστασης που μεταφέρει η γιορτή αυτή...συζητήσεις για την αγνή φιλία των ανθρώπων και την Αγάπη.....ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει.....
Βρήκαμε στη γωνιά της Γραφής μας αναρτημένη ακόμα τη συνταγή της κυρά Σαρακοστής και επαναλάβαμε το ζυμάρι αλατιού, αν και είπαμε τα παραδοσιακά λαζαρικά  υλικά  ...κρίση  .
Ζυμώσαμε τα λαζαράκια μας Δευτέρα  και η μαμά της Σοφίας μας τα έψησε .




Σειρά είχε το ομοίωμα του Λαζάρου.Ένας λευκοντυμένος άντρας σαβανωμένος,όπως συνήθιζαν εκείνη την εποχή.
Κάναμε μπάλα απο χρησιμοποιημένα άχρηστα χαρτιά που τα κολλήσαμε πάνω σε ράβδο του ψυχοκινητικού μας υλικού .Τυλίξαμε το σώμα με λευκό γκοφρέ, κόψαμε μερικά λουλούδια  για το λαιμό του και να ο Λάααζαρος!!!

Μιά πανεύκολη κατασκευούλα που κάνω επίσης κάθε χρόνο ,είναι οι μικροί ατομικοί Λάζαροι !!
Χρησιμοποιώ συνήθως  άσπρες χαρτοπετσέτες και κουταλάκια απο περασμένα γενέθλια που έχω φυλαγμένα και έτσι....επαναχρησιμοποιούμε κιόλας !!Φαίνεται λίγο στην ακρούλα ..
Ο Λάζαρος μπορεί σαν κούκλα πλέον να μιλάει στα παιδιά για όσα έζησε  και έπειτα όποιο παιδί θέλει , κάνει το ίδιο .Μπορείτε να φανταστείτε... πως η συζήτηση και το ενδιαφέρον τους μεγαλώνει.
Έκπληρώνονται επιπλέον πολλοί στόχοι του Αναλυτικού, όπως γλωσσικοί ,κοινωνικοί ,συναισθηματικοί ,θρησκευτικοί...

Ο Λάζαρός μας ,αν και βγήκε πολύ κεφάτος στην όψη , ήταν αυτός που υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης τους γονείς των παιδιών στην τάξη μας.Απο την προηγούμενη είχα συνεννοηθεί να μας κρατούν απο δύο αυγά ο κάθε ένας ,ώστε να αναβιώσουμε το έθιμο . Τα παιδιά γύριζαν παλιά τις γειτονιές και έλεγαν τα λαζαρικά κάλαντα με ανταπόδωση αυγά να τα βάψουν  τη Μεγάλη Πέμπτη και κεράσματα..Το καλάθι μας όπως βλέπετε γέμισε 
και τα αυγά θα τα βάφαμε την Τετάρτη το πρωί.
 ΄΄Οντως το έθιμο λοιπόν έγινε στ αλήθεια !!!.Οι γονείς άκουσαν αγερμούς και τα κάλαντα του Λαζάρου και η μέρα μας έγινε ..μια μικρή ξαφνική ανοιξιάτικη γιορτή που μας άρεσε πολύ!!
Πήραμε ολόχαρα και τον ατομικό Λαζαράκο στο σπίτι!!

Τη φωτογραφία που βλέπετε την τράβηξα εν ώρα δραματοποίησης που ξεκίνησε με αυτοσχέδια μέσα ...


Να και μερικά ψημένα Λαζαράκια .Θα μπούν στα καλαθάκια μας..μαζί με το έθιμο και τα κάλαντα.




1 σχόλιο: